Iz moje glave


         Nostalgija in današnji dan

27. 03. 2008

Ne samo Prešerni …

Zapisano pod: Prebliski — 1danica - 27. 03. 2008

… tudi druge duše včasih občutijo tako močno in tako globoko, da svoje misli in občutja zlijejo v verze in v verzih na papir.

Devetnajst takih so izbrali iz doline, kjer prebivam, in njihovo delo predstavili v lepem literarnem večeru. Devetnajst ljudi, ki so že izdali eno ali več samostojnih pesniških zbirk.

Po dolgem obdobju neprebiranja poezije in poetičnih misli nasploh – pa še kakšna po naključju ujeta mi je včasih odveč – je bila tale ura in pol prava osvežitev. Obnova? Nič takega ne bo. Ni bilo zgodb, ni bilo dolgega pripovedovanja, le misli in občutja, povezana na čisto poseben način, so trkala na naše duše in v njih našle poslušalce, ki so vsak po svoje doživljali tok besed in asociacij. Po abecednem vrstnem redu, da ne bo zamere, so se nekateri predstavili sami, druge so predstavili drugi, vse samo s par podatkov in s pesmimi.

Dobro je delo. Pesmi so bile dobre. Zdaj se sprašujem, zakaj večkrat česa ne preberem. Pesmi nikoli nisem brala na veliko – a tu pa tam kakšna – od naših avtorjev, pa od takih domačih, ki jih poznam jaz in še par ljudi, pa kakšna Menartova… Pesnik je lahko velik, ker je napisal dobre stvari, in ker so ga ljudje kot takega spoznali in priznali. Lahko je pa velika tudi ena sama pesem, ki v trenutku, ko naletim nanjo, nekje v moji nostalgiji in čustvih najde kotiček, ki je kot pripravljen zanjo, hkrati pa je pisana za nešteto kotičkov v glavah drugih ljudi.

Še dobro, da kdo drug pomisli, da bi jih lahko brali večkrat, in nas povabi na tak večer.

 • Share/Bookmark


7 komentarjev »

 1.   vlatka — 28. 03. 2008 @ 21:53 vlatka

  danica,

  če bi brala moje, bi se šele zamislila ;)

 2.   1danica — 28. 03. 2008 @ 21:57 1danica

  Hja, kdo ve?

 3.   dare — 29. 03. 2008 @ 12:49 dare

  Ja, takšne zadeve znajo biti zagotovo kar zanimive. Že samo število ustvarjalcev me vedno znova preseneti. Pred časom je Mica pisala o podobni prireditvi. Šlo je za srečanje literarnih ustvarjalk z njenega konca. Ne vem ravno točnega števila, spomnim pa se da je bilo govora o celi hordi umetnic!

 4.   drmagnum — 1. 04. 2008 @ 21:42 drmagnum

  Veliko je ljudi, ki v svojih verzih povedo več, kot bi lahko pokazali. Še posebej pa smo presenečeni, ko v teh verzih prepoznamo pesniško dušo, ki je naš znanec, sosed.

 5.   vlatka — 18. 04. 2008 @ 23:30 vlatka

  danica,

  naslednjč pridi na PTuj, pa te morda presenetim ;)

 6.   mijau — 27. 04. 2008 @ 16:46

  1Danica, pridružujem se vabilu Vlatke. Podrobnosti ob pravem času.

 7.   mijau — 7. 07. 2011 @ 13:30

  A zdaj nam že bloge smetijo oglasi?

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.

Blog Iz moje glave | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |