Iz moje glave


         Nostalgija in današnji dan

15. 06. 2008

Zamašek za kad, kondomi in obilica spodnjega perila

Zapisano pod: Prebliski, Zabava — 1danica - 15. 06. 2008

S hčerjo sva preživeli en prav humoren večer. Pa nisva šli niti v gledališče, niti v kino. Še televizija ni imela nič pri tem.

Ne. Iz knjižnice sem ji prinesla knjigo, za katero me je prosila, in skupaj sva jo malo prelistali. Se pravi, listala je hči, tu pa tam je prebrala kaj na glas, smejali sva se pa skupaj.Prav paše med njenim učenjem. Sicer zna biti pa tudi tisto še kar zabavno. Joooj! Jaz bi tudi študirala!

Pa še knjiga ni bila taka, da bi ji pripisal salve smeha. Moja deklica (20 let  :) ) se namerava poleti v prijetni družbi odpraviti na potovanje. Zanima jo Črna Gora. Nekdo ji je priporočil knjigo o Črni Gori, ki je napisana kot turistični vodnik. V angleščini.

Saj ostalo bi še šlo: napisali so, kaj si splača ogledati, naštetih je nekaj krajev, ki se jih spomnim s svojega maturantskega izleta. Lepo.

“No, da vidimo! What to take…” je začela brati, kaj naj bi človek nesel s sabo, če potuje v Črno Goro. Potem, ko se cepiš proti otroški paralizi, tifusu in tetanusu, se ve. Proti steklini se ne cepiš, moraš pa hitro poiskati zdravniško pomoč, če te nazadnje doleti ravno ta. Khm. In obvezna oprema?

 1. Obvezno moraš s sabo imeti zamašek za kopalno kad. Ker ne piše, kako velik, sklepam, da je dobro imeti več velikosti, da boš “zadel pravo”. Kajti nekateri tipi nastanitev tega ne nudijo. Na voljo vam bo sicer kad, vendar brez zamaška. In še namig: če ga pozabite, uporabite kovance!!
 2. sveče – ne piše zakaj, lahko samo ugibam.
 3. baterije in baterijsko svetilko (potem sem pa pri sveči narobe ugibala  :shock: )
 4. vato – pojma nimam!!
 5. brisačo (jaz ponavadi vzamem več kot eno)
 6. veliko spodnjega perila (najbrž za ljudi, ki so sicer vajeni na dopustu to oprati)
 7. tampone in kondome – le kje bi jih sicer dobili v eni Črni Gori?
 8. polaroidno kamero – na podeželju ljudje užvajo, če jim na njihovo prošnjo na hitro naredi fotografijo
 9. kompas (turist? saj mogoče sem pa jaz čudna)
 10. plenice za dojenčkePoleg teh so naštete še druge stvari – od maske do drsalk in repelenta… a midve sva že ta seznam podaljšali s komentarji in ugibali, kaj si mora človek misliti, kam da gre… Je pa res, da od tistega maturantskega nisem bila tam in … saj pravim – mogoče sem pa jaz čudna. Mogoče pa ravno v Črni Gori ne gradijo novih supermarketov in hipermarketov ampak gre vse strmo navzdol. Knjiga namreč sploh ni tako stara (druga izdaja – 2005, prva je bila menda kakšnih deset let prej).

  Ko sva že vse premleli, sem hotela vedeti, od kod je avtor, pa mi ni čisto jasno. Knjigo je izdala angleška založba, natisnili so jo pa v ZDA. Angležinja, bi rekla.

  Če potujete kaj v tisto smer, se torej le dobro opremite in cepite se proti vsemu mogočemu. Jaz pa grem jutri v knjižnico pogledat, če je ista avtorica napisala tudi kaj o Sloveniji.

 • Share/Bookmark


19 komentarjev »

 1.   Blazz — 16. 06. 2008 @ 00:09 Blazz

  hahaha pa nemoreš, kakšne butalske to pišejo!
  sepravi da če je črna gora taka, je srbija zelo podobna. pa ni! sem bil pol leta nazaj v beogradu, pa so imeli use! od kondomov, do baterij! razen, če se ni v pol leta to spremenilo ja…

 2.   1danica — 16. 06. 2008 @ 00:16 1danica

  Moji viri pravijo, da je to tako. Kar preveri: Montenegro, the Bradt Travel guide

  :D

 3.   ditka — 16. 06. 2008 @ 07:48

  Mi smo bili dve leti nazaj V Črni gori.Sem šla malo obujat spomine na mladost.
  Ob obali je strašna gužva,v notranjosti je pa še zmeraj lepo.Prešteli smo stopnice na Lovčen,obiskali muzej in samostan v Cetinju,…Narava je res enkratna,ljudje tudi.Čeprav moraš za vsako stvar počakati,dobiš kar si želiš.
  Plenic nismo rabili,kondomov tudi ne,sveče bi nam prav prišle,ker je enkrat zmanjkalo elektrike…..Ja,jaz bi še šla.

 4.   1danica — 16. 06. 2008 @ 08:31

  Se pravi, da sveče niso brez veze na seznamu…? OK :)

 5.   Saška — 16. 06. 2008 @ 13:51

  No, vidiš! Zamaški pa tudi, sploh če ti v sobi nudijo jacuzzi ;)

  Kompas pa po mojem nujno, saj greš ja v “gore” in povrh tega še “črne”. Sveče, baterije, kompas … a so kline in cepine tudi kaj omenjali ;) ?

 6.   1danica — 16. 06. 2008 @ 14:21 1danica

  Saj pravim! Na koncu bom jaz tista čudna! :D

 7.   drmagnum — 16. 06. 2008 @ 19:32 drmagnum

  Prav zabavno in za razmislek, kaj vse je potrebno imeti s seboj. Temu primerno zna biti zelo zabavno bivanje v črnogorskem okolju.

 8.   vlatka — 16. 06. 2008 @ 22:44 vlatka

  hehe,

  še dobro, da vem,ker imam v planu jo nekoč obiskati ;)

 9.   Rak — 17. 06. 2008 @ 08:47

  Poiskusi ne upoštevati navodila, pa da vidiš kako se še znajdemo v svetu iz katerega smo ušli včeraj. Včasih so negativna presenečenja lepša kot pozitivna. Iz njh se marsikaj novega naučimo in po nekaj časa se na ta račun krepko zabavamo. Tudi odlična tema za razgovor med prijatelji in znanci.

 10.   bin — 17. 06. 2008 @ 14:23

  Eh, Danica, to je samo reklama! :) Divja in nepredvidljiva avantura na Balkanu! :)

  Nekaj podobnega lahko prebereš v skavtskem priročniku, potem pa te mlade skavtiče, ki so vse naštudirali in se “duševno pripravili” na divjino, zapeljejo z avtobusom za prvi grm, kjer jim je vse preskrbljeno. Vzdušje in dogodivščina je pa le! ;)

  Naj mi ne zamerijo sedanji in bivši skavti, saj sem jih le kot primer vzel! Tudi druge počitniške aktivnosti podležejo istemu vzorcu. AMERIKANIZACIJA!

 11.   kamper — 19. 06. 2008 @ 22:08 kamper

  To je dokaz,da ni vse res,kar piše v knjigah :lol:

 12.   ana od srca — 21. 06. 2008 @ 22:29

  Pozdravljena!

  Mogoče je pa bolje, da prebereta kakšno knjigo črnogorskega avtorja, pri “tujki” ne veš, če je sploh imela v mislih pravo državo!! Da ni mislila na kakšen Čile, Čad, kaj afriškega!

  Samo glede cepljenja – ali res vse to priporočajo?! Jaz sem pa postala tako zadržana do cepljenja, da …

  Lepo potovanje v prijetni družbi želim tvoji hčeri! :-)

 13.   1danica — 21. 06. 2008 @ 22:31 1danica

  Ne, ne, državo je avtorica mislila pravo. Naštela je namreč prava mesta in znamenitosti, celo o zgodovini je znala par stvari prav napisati.

  Hvala za lepe želje!

 14.   lewy — 22. 06. 2008 @ 13:18

  Nisem še bil tam, samo glede na tvoje “izpiske” bi bilo bolj priročno, če bi avtorica svetovala, česa nam (po njenem mnenju) NI TREBA nesti tja.

 15.   claudyka — 6. 07. 2008 @ 18:00 claudyka

  Mislim, halo?!?!?!?! Kdo ima koga za norca, pa sej to ni res kaj vse pišejo, samo da prodajo! Me zanima, če je avtorica sploh kdaj bila v Črni Gori, kajti tale državica je res lepa in se je v zadjih 5ih letih zelo pobrala in pospravila. Sem bila v 7ih letih že 4krat..

 16.   mavricna1 — 26. 07. 2008 @ 10:28

  Hehe. Zelo dobro zapisan blog!

  Bom takoj v ponedeljek šla v knjižnico in si knjigo sposodila. Morem videti na svoje oči. Saj ne, da ti ne bi verjela…

  Svoji hčerkici pa le nabavi dva (2!) kufra. V enega dvomim, da bo vse spravila. Sploh zamaški znajo biti velik problem, da o čajnih svečah, ki gorijo ”le” 4 ure, sploh ne govorim. Pa naj ob tem ne pozabi na vžigalnik :D

 17.   1danica — 26. 07. 2008 @ 10:40 1danica

  Hvala, Mavrična za pohvalo in nasvete! Hči se v torek že vrne, zdaj že ni več v Črni Gori ampak nekje vmes med ČG in domom. Počitnikuje tako, da potuje in se ustavlja, kar je najbrž kar pametno.

 18.   Bada — 7. 08. 2008 @ 21:40

  Hehe, ta objava me je nasmejala :)
  Se je pa res za vprasat, kaj je avtorica knjige razmisljala, ko je pisala to knjigo oz vodnik :)

 19.   termie — 14. 08. 2008 @ 13:38 termie

  Ojoj… sem bil letos v Črni gori… pa ni nihče zahteval potrdila o cepljenju. Čeprav bi se moral najbrž pred odhodom tja cepiti vsaj proti lenobi, ki je tam že kar kronično epidemična bolezen.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.

Blog Iz moje glave | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |