Iz moje glave


         Nostalgija in današnji dan

31. 12. 2008

Silvestrovo

Zapisano pod: Aktualno, O meni — 1danica - 31. 12. 2008

Spominjam se kinodvorane na silvestrsko dopoldne. Skupaj z drugimi mojih let sem čakala prijaznega možaka.

In je prišel. S kučmo, z brado, oblečen v dolg plašč, glas je imel pa pijazen in poznal me je po imenu. Poklical me je in šla sem k njemu na oder. Nekaj me je vprašal, a kaj dosti več od kimanja ni dobil od mene. Vseeno mi je dal darilo: vrečko, v kateri je bila knjižica o Marinki, barvice, nekaj sladkarij in pobarvanka. Bilo je strašansko lepo.

Tudi doma so stvari tisti dan tekle nekoliko drugače. Kosilo je bilo tisti dan čisto običajno. Po njem pa so se začele priprave za zvečer. Naš ati je iz hladilnika potegnil salame in jih prav potrpežljivo rezal za narezek. Pa sir. Kumarice, gobice in obvezno čebulice – na drug krožnik. Zrezke smo lepo pomokali, jih potopili v stepeno jajce in povaljali v drobtinah. Francoska solata. Juha. Z rezanci – naredila jih je mama, narezal pa spet naš mojster za rezanje.

Mi trije, sestra, brat in jaz, smo se zamotili vsak nekoliko po svoje: nekaj smo lahko pomagali, vmes smo gledali televizijo, morda smo se šli igrat k sosedovim.

Eno je bilo gotovo. Po večerji, ki je bila tisti večer bolj podobna boljšemu nedeljskemu kosilu, smo se šli igrat v sobo. Obvezno! Meni še ni kapnilo, zakaj. A kar naenkrat je pri vratih pozvonilo. Tekli smo pogledat, pa… nič. Le ati je stal tam med vrati. »Pojma nimam! Nikogar ni!« je rekel, potem pa dodal : »Gremo v dnevno!«

Tam smo seveda ugotovili, da je bil pri nas Dedek Mraz, ki je pod jelko pustil lepo zavita darila. Za razliko od Miklavža, za katerega si nismo mogli vzeti časa, in ki nam je večinoma prinesel kape, rokavice in podobne uporabne zadeve (tudi zelo lepo!), nas je Dedek Mraz razveselil z igračami. In zaposlil, seveda, kajti noč bo še dolga… Predvsem pa nam je pričaral pravljičnost, ki je kar trajala tisto noč, tale mož, ki je bil tako zelo hiter, da ga nisi ulovil niti, če si tekel k vratom tisti trenutek, ko je pozvonil.

Veselje staršev ob našem odpiraju daril sem čisto razumela šele veliko kasneje. Takrat sem vedela samo to, da praznujemo, da se imamo radi, da skupaj čakamo, kdaj se bo začelo naslednje leto. Ob dobri večerji, sladkarijah, vonju mandarin in pomaranč. V dnevni sobi pa pisane lučke na dreves(c)u.

Tako zelo lepo je bilo takrat. Tudi zato, ker sem imela tistih pet, šest let. In takih trenutkov, čisto preprosto in zares veselih, vam v naslednjem letu želim čim več. Pa zadovoljstva v krogu domačih in dovolj moči in iznajdljivosti, da si boste uresničili tisto, kar si še želite.

 • Share/Bookmark


11 komentarjev »

 1.   domovoj — 31. 12. 2008 @ 10:39

  Mene vsako leto znova spreleti prijeten srh, ko otroci vzklikajo njegovo ime in potem se naenkrat pojavi tam zgoraj na stopnišču – Dedek Mraz, bel in mogočen, stara dobričina!

 2.   nevenka — 31. 12. 2008 @ 10:42 nevenka

  Tudi tebi vse lepo Danica.

 3.   1danica — 31. 12. 2008 @ 10:42 1danica

  A ne? Ko sem ga srečala v Ljubljani pred dvema letoma, se mi je zdelo, kot da spet vidim prijateja iz otroštva.

 4.   1danica — 31. 12. 2008 @ 10:54 1danica

  Nevenka, hvala!

 5.   vlatka — 31. 12. 2008 @ 12:05 vlatka

  1danica,

  dovoli si bitiotrok in uživaj vsak dan.

  Vlatka,

  z lepimi željami do tebe in tvojih. :)

 6.   1danica — 31. 12. 2008 @ 12:05 1danica

  Hvala!

 7.   dare — 31. 12. 2008 @ 15:49

  Ja vidiš vse se spreminja. Edino Idrijski dežurni dedek Mraz je še vedno isti. In kot menda vsako let je tudi letos zagotovil, da je tokrat pa res zadnjič oblekel bel plašč prej kot ga prepusti svojemu nasledniku.

 8.   1danica — 31. 12. 2008 @ 16:12 1danica

  Saj si bo prej kot v enem letu premislil… :)

 9.   PikiJapok — 31. 12. 2008 @ 19:47 PikiJapok

  He he… Lepo je bilo tudi takrat, ko sem še kot palček in trobentač po odigranih fanfarah dedku Mrazu podal roko in ga pospremil s sank… Več let zapored ponovljen scenarij, ki se ga nikoli nisem naveličal… in vsako novo leto sem čakal, ali me bo doletela čast, da bom tisto leto spet v dedkovem spremstvu.

  Še danes v meni živi ta otrok, ki se čudi in veseli drobnih reči. Naj živi tudi v tebi in tebi bližnjih. Da boste skupaj delili radost in prebrodili žalost. Kajti prihajajoče 2009 je samo eno izmed mnogih na poti.

 10.   1danica — 31. 12. 2008 @ 20:59 1danica

  Wau! Jaz sem bila pa čisto blažena že zato ker sem bila med “občinstvom”! :lol:
  Hvala za lepe želje! Vse lepo in dobro tudi tebi!

 11.   drmagnum — 2. 01. 2009 @ 10:25 drmagnum

  Tudi jaz se spominjam dedka. Prvič me je obdaril, ko sem bil star sedem let. Miklavž in njegovi, pa so mi ponujali samo palico in z njo želeli pregnati misel, da sem bil dovolj priden čez leto, da bi mi tudi on lahko ponudil nekaj suhih hrušk.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.

Blog Iz moje glave | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |