Iz moje glave


         Nostalgija in današnji dan

27. 06. 2010

Napake

Zapisano pod: miks — 1danica - 27. 06. 2010

Geni, pravim včasih. Geni so tisti, zaradi katerih ne prenesem najbolje, da je kje kaj narobe napisano. Tudi naš ati je pred mnogimi leti (kar pomnim, pravzaprav) bentil pred TV-jem, ko so se ljudje ukvarjali z problemi takšne in drugačne vrste, ko nekdo “to ni vedel” in podobno. Groza groz! Kako se mora človek potruditi, samo da reče narobe? Kako ne slišijo, da to ni prav? Pa pri njemu in o njemu in kar je še takih cvetk.

Pa naš ati ni bil edini. Že njegov ded je menda kar s svinčnikom obkrožil, kar je bilo narobe. In najbrž tudi kaj porobantil zraven, ali zaklel, bogtigavedi! Moja teta (ja, po atovi strani) je to počela poklicno.  Jaz tudi, le da ne pri maternem jeziku, ampak se ubadam bolj z napakami pri angleščini. Ampak zastrupljena od dednega materiala in okolja, v katerem sem rasla, tudi jaz težko gledam marsikateri dnevnik (konec koncev je v vsakem toliko neumnosti, da res ni treba še jezikovnih napak), lingvistično se poheca tudi moja slavistično-anglistična hči in celo moj nič kaj slavističen sine.

In ko je stvar napisana, je materiala za popravljanje še več – sklone sem že omenila, ampak tu takoj opazim, da manjka kašen presledek ali pa je odveč,  (če napišemo enaindvajseti junij narazen, tudi 21.6.  ne more biti prav, a ne?),  pa kakšna odvečna ali manjkajoča velika začetnica, pa vejica, različne navednice, in še mnogo je malenkosti. Kajti to takoj zbode v oči in ne moreš si kaj, da ne bi opazil.

TAKO SEM VSAJ MISLILA.

Zato sem z veseljem vzela v roke in pod drobnogled zgodbe, ki so se pripravljale na to, da bodo postale knjiga.  Saj si ne moreš kaj, da se ne bi posvetil Marinkotu in Rupertu in podobnim tičem, ki napletajo svoje, da ti dajo misliti, ne da bi te sami prav hudo poučevali. Pa da bereš o želji, ki bo to tudi ostala, ali o pesnitvi, ki dela preglavice talentiranemu avtorju.

Z veseljem in dobrimi nameni (kaj je že z njimi? nek tlak ali neka … kaj že …?) pregledam, zaprem, pa pogledam še enkrat, popravim, pustim, da se medijo tam v moji škatli, pa grem še trikrat skozi, pa natisnem (kako, da prej tega nisem videla? ojej …), popravim, pregledam … in no, zdaj pa menda bo!

Figice!

Ko sem knjigo odprla, sem se jezila na lektorja, kot sem se že kdaj prej.

Kako ne popraviš napake, ki tako bode v oči?

Zdaj bom vedela, kako. Nikakor ni res, da bi mi bilo vseeno ali me sploh ne bi skrbelo, sploh ni res, da ne vem, kaj je prav in kaj ne. Ampak zdaj bom bolj razumela, kako se to zgodi. In verjetno bom našla kakšen način ali tehniko, kako se temu izogneš (ne da bi se izognila popravljanju) in kako pometeš z vsemi napakami in napakicami. To mi sicer ne pomaga pri tistem neprijetnem občutku tam okoli želodca, ko vem, da nisem najbolje izpolnila svoje obljube. Ohja.

Ah, ne bom se delala pametna. Iz izkušenj vem, da bolj ko se delaš pameten, bolj butast izpadeš. Iz tujih izkušenj, ampak iz lastnih na žalost tudi.

Tolaži me dejstvo, da knjigo cenijo mnogi (po odzivih sodeč) in da ji vrednost daje vsebina izpod prstov njenega avtorja. Jaz sem bila samo en mal zraven. En tak pomočnik. Ali pa zgaga.

Ampak izid knjige je velika reč! Njena predstavitev je bila nadvse originalna! Izredno lepa, prisrčna in prijetna! Zato še enkrat: iskrene čestitke, kniigi pa še naprej srečno pot iz rok v roke navdušenih bralcev!

 • Share/Bookmark


19 komentarjev »

 1.   dare — 27. 06. 2010 @ 19:45 dare

  Ja, Danica, če nič drugega, si pa vsaj objavila spet nekaj po dolgem času. :)

 2.   1danica — 27. 06. 2010 @ 19:47 1danica

  Poredko, ampak od srca! Hvala za komentar in še posebno za smeškota! :D

 3.   dare — 27. 06. 2010 @ 20:30 dare

  Ne vem, nekakšno malodušje je sevalo iz tvoje objave :) :) :) :) ! A je zdej buli???

 4.   1danica — 27. 06. 2010 @ 20:32 1danica

  Ja, mal je pa ris :)

 5.   akvarijska — 28. 06. 2010 @ 21:04

  Danica, jaz sem bila ena, ki je Daretu malček zatežila glede lektoriranja.
  Upam, da nisem bila preveč nesramna. Dobro vem, kako velikokrat marsikaj uide pogledu (ali pa, kako se meni črke “kar same” čudno pomešajo) …
  Sicer pa … bo pa pri drugi knjigi boljše, ne? (Kdor dela, dela tudi napake. Kdor ne dela, pa kritizira :-)

 6.   1danica — 28. 06. 2010 @ 21:19

  Ne vem, da bi mu kdo okrog tega težil, se pa temu ne čudim. Jaz tudi pogosto kritiziram in sem prav hudo pametna. No, zdaj bom malo manj. Hvala bogu, je Darko natresel par smeškotov sem, se pravi, da se najbrž ne jezi preveč. Neznansko sem vesela, da je končno nabral stvari skupaj in jih takole izdal. Druga knjiga? Zagotovo bo, kdo bo pa lektor, je pa vprašanje. :D

 7.   dare — 29. 06. 2010 @ 05:41 dare

  Jej, jej. A da bi se moral pa še jeziti zaradi nečesa?? Bom moral pa res najprej malo podrobneje pregledati bukvo. Takoj, ko sem jo odprl sem namreč našel dve tri narobe deljene besede. Stvar urejanja na založbi. Fliknejo v program in tako je pač ratalo. Sem dobil takrat vse v PDF fajlu in bi lahko bolj pregledal. Ostalih napak (še) nisem našel in jih veliko verjetno ne bom. To pa zato, ker mi je zanje veliko bolj vseeno, kot zgleda da bi mi moralo biti. Vsem, ki so mi pomagali se pa še enkrat zahvaljujem, iz srca. Knjiga je zame brezhibna lepotica in izjemen dosežek, ki si ga nisem upal niti predstavljati. In ne bluzite! :) :) :) :) A je prov!!!?

 8.   bin — 2. 07. 2010 @ 23:46

  “Ne ga srat” 1danica! :twisted:
  Take napakice so kot materina znamenja na koži. Od blizu je vsako prav grozno, celotni podobi deklice pa daje “piko na i”.
  Geni te bodo do smrti držali daleč od (nezmotljivih) bogov. :)

 9.   Nataša — 31. 07. 2010 @ 08:41

  “ko so se ljudje ukvarjali z problemi takšne in drugačne vrste”
  Ali ni pravilno napisano: …. s problemi…..
  Lep pozdrav
  Nataša

 10.   1danica — 31. 07. 2010 @ 18:10

  Zato je pa bentil! Ker so se ukvarjali Z problemi in ker TO niso vedeli (tega, ne to, bi bilo prav). In pri njem, ne pri NJEMU.

 11.   mijau — 20. 07. 2011 @ 11:40

  Danica, kaj pa dela Louis Vuitton na tvojem blogu? Napni lok in izstreli kakšno puščico vanj!

 12.   1danica — 20. 07. 2011 @ 15:45 1danica

  Rečeno storjeno :) )

 13.   mijau — 20. 07. 2011 @ 17:48

  Bravo! Tako hitro me še moja najdražja ne uboga. L.p.

 14.   1danica — 20. 07. 2011 @ 20:37 1danica

  Že v Malem princu je kralj ugotovil, da če ukažeš prave stvari, te še sonce uboga! Zvečer mu moraš, na primer, reči “Zaidi!” in bo ubogalo. In če kralj ljudem ukaže prave stari, ga bodo poslušali.

  In ta ideja z Louisom Vuittonom se mi je vsekakor zdela na mestu! Hvala.

  LP!

 15.   mijau — 20. 07. 2011 @ 22:28

  Naj jutri dopoldne sije sonce! A ne premočno, ker se odpravljamo kolesarit.
  Mogoče bo pomagalo.

 16.   1danica — 20. 07. 2011 @ 22:32 1danica

  No, zdaj bomo pa videli, če znaš tudi soncu pametno ukazati!

 17.   mijau — 21. 07. 2011 @ 14:03

  Ko sem se zjutraj zbudil, še ni kazalo, da je sonce dobilo moj ukaz, saj je deževalo. A ker je do devete ure bilo še daleč, sem še vedno verjel, da se bo prebudilo tudi sonce. In res, najprej je sramežljivo pokukalo skozi oblake, ko pa sem mu pomahal, se je pričelo bolj pogumno prebijati skozi. In potem nam je vseskozi prijazno sijalo, le na največjih vzponih se je, prizanesljivo, rahlo zakrilo.

 18.   1danica — 21. 07. 2011 @ 14:12 1danica

  Bravo! Dobro ti gre!

 19.   mijau — 21. 07. 2011 @ 14:17

  Vidiš, Danica, tako kot tebi gre dva meseca v letu, gre nam upokojencem vse leto. Imaš za čem hrepeneti.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.

Blog Iz moje glave | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |