Iz moje glave


         Nostalgija in današnji dan

6. 04. 2012

Reprogramiranje

Zapisano pod: miks — 1danica - 6. 04. 2012

Peljem svoj avtko skozi mesto in okrog mene same lepe stvari: mamice z vozički, sonček, rože, ptički, kakšen mulček s škatlo take ali drugačne oblike na hrbtu se iz glasbene šole vrača domov. V trgovini družinica po nakupih, pa jajca, pa barve in šunka… V tej lepoti me prešine, da je razlog za slabo voljo lahko samo v nas in nikjer drugod. Malo peljati se je konec koncev čisto lepo in če mi ne bi po glavi hodilo dejstvo, da bom čez par minut morala zavihati rokave (bom kar kratke raje dala gor) in pošteno počistiti in pospraviti okoli sebe, pa eno žehto oprati in dve zlikati, no če ne bi mislila na te neumnosti, bi mi bilo čisto lepo!

In enako je pri večjih stvareh. Če ne bi razmišljala o prihodnosti, ki nam jo namenjajo drugi, ker s(m)o v preteklosti tako strašansko grešili, bi bilo nenehoma dokaj lepo. V družbi sodelavcev, otrok, pri kosilu… tako pa mi misli meša neka mineštra, usmrajena in neužitna, čeprav se mi ta trenutek prav dobro godi.

Pa tudi to še ni vse. A veste, koliko slabe volje bi si prihranili, če tudi za nazaj ne bi razmišljali? Potem bi vse sprejeli lepo mirno in ne bi iskali ne krivcev in ne izpostavljali krivic, obstajal bi le zdaj in tukaj.

Zato naši vladi predlagam: Najdite strokovnjake, ki bo znal naše možgane reprogramirati tako, da bodo razmišljali čisto malo, skoraj nič.

Potem boste plače lahko višali (ja, za bat se je!) in nižali, kot boste hoteli, saj nihče ne bo pomislil, da je bilo kdaj drugače.

Lahko boste obdavčili, kogar boste hoteli, in pri davkih pozabili na kogar koli, saj bomo prav zadovoljni kot pujski v blatu.

Lahko boste v razred spravili 30, pa tudi 50 otrok, če boste hoteli, saj se ne bodo spomnili, da so kdaj sedeli malo bolj na komot in malo bolj v miru.

Da ne govorim o tem koliko malčkov bo lahko v skupinah v vrtcih, saj so navsezadnje dosti manjši in jih gre več v en srednje velik prostor.

Lahko boste poenotili šolske okoliše bližnjih šol, pa celo tistih malo bolj narazen, in prekladali otroke s šole na šolo, kot se vam bo zljubilo, saj bodo sproti pozabili, kdo so bili včeraj njihovi prijatelji, pa tudi za jutri se ne bodo sekirali, če bi slučajno morali nazaj.

Lahko boste zaprli tri četrt podružnic, če ne vseh, saj ni važno, ali se mulček začne voziti v šolo pri petih ali desetih.

Ja, in takrat boste lahko subvencijo za prehrano spreminjali tedensko.

In vrtce dozidali v juniju in podirali že avgusta, če se boste premislili glede pogojev za vpis malčkov, na primer cene.

In v vrtcih bodo lahko delale srednješolke, če se vam bo tako zazdelo, saj igrati se bodo menda pa že znale?

In lahko boste … KAR KOLI!!! Si mislite?

Žal mi je samo, da najbrž sploh nisem izvirna. Reprogramiranje je najbrž že v teku in se vali skozi ekrane in zvočnike pri vsakih poročilih in še vmes. Zato mnogi še zdaj mislijo, da gre samo za petnajst procentov.  Za petnajst na tisto, kar je bolj ali manj zamrznjeno že nekaj časa, saj v šolstvu ni bilo stavke, ko je stavkal preostali javni sektor. Ne, smo rekli, moramo vseeno biti solidarni, saj gre vsem težko in mnogim je huje kot nam. Nam gre dobro.

In zdaj? Petnajst procentov bi stežka požrli. Pa najbrž bi jih.

Kar se pa vsega ostalega tiče – če sem že jaz kakšno skuhala (pa se mi zdi, da tu pa res ne), otroci pa res niso ČISTO NIČ KRIVI.

 • Share/Bookmark


8 komentarjev »

 1.   noah — 8. 04. 2012 @ 13:27 noah

  Če še vedno velja, da je edina stalnica na svetu spreminjanje lahko pričakujemo, da bodo prišli tudi boljši časi :)

 2.   1danica — 8. 04. 2012 @ 14:12 1danica

  Seveda bodo. Je pa res, da če sprejmejo vse to, bo slovenska šola potrebovala 10 – 15 let, da bo vsaj približno prišla spet na svoje.

 3.   lordwales — 8. 04. 2012 @ 20:56

  Vsekakor nam gre bolje kot Grkom in Italijanom, da ne omenjam Kitajcev, itd.
  Lahko pa omenim:

  Realni sektor je hvala bogu odrešen teh 15 % varčevalnih, saj že leta guli minimalca.
  Pa delaj kar hošeč – vzami ali pusti, ni pa mi jasno, zakaj mora naša najboljša vlada
  varčevati za tista dva ušiva milijardna Evrska. Grki so v riti za skoraj 200 milijard in će bodo pridni bo čez desetletja polovička.

  Zato navijmo javni dolg tja do vsaj 70 % bdp in ne polovičke vladne, pa bo denarja do strehe.
  Učiteljem dajmo najmanj 3 jurje neto mesečno enako vsej javni upravi. javno porabo bomo navili do roba zmogljivosti trgovskih blagajn,
  in davkov bo toliko, d abo davčna komaj sfolgala.

  Dragi janez to je pravi varčevalni program, ne pa jebanje srednjega razreda, da s euniči nižjega in zgogati najvišjega.

  Pahor kje si?

 4.   1danica — 8. 04. 2012 @ 21:33 1danica

  Ah pri volivah že par let vidim, da ni izbire. In RESNIČNO ne gre najbolj za 15 %, Lordwales… to je še najmanj. A vsega drugega pri nobenem dnevniku ne bodo razložili – plačali bodo pa otroci in starši. Saj ni res pa je. O je, je!

 5.   bin — 9. 04. 2012 @ 23:28

  Kdo ve, mogoče je bilo pa s šolskim sistemom nekaj narobe takrat, ko se je sedanja oblast učila?
  Zdaj pa se bojijo konkurence. :roll:

  Večina tistih, 1danica, ki ne delajo “v javnem sektorju”, vidi vse v enem košu. Kot breme, pijavke, nepotreben balast. Dokler ni treba sebe ali naraščaj spraviti k zdravniku, v vrtec, šolo, registrirati avtomobil, …
  Takrat bodo pa bentili nad … kom že???

 6.   1danica — 10. 04. 2012 @ 00:06 1danica

  Ja in večina, dragi Bin, je že tako sita vsega ropotanja s TV, da niti ne morejo več poslušati, zakaj točno, čeprav bi kdo to jasno povedal. Pa večinoma ne. Bo že.

 7.   dare — 14. 04. 2012 @ 14:13 dare

  Danica, dobra ideja. Reprogramirati. Pa še dober material smo očitno za kaj takega. Kakšen DVD včasih zariba, mi pa sprejmemo čisto vse, kar nam servirajo!

 8.   1danica — 14. 04. 2012 @ 14:16 1danica

  Jp! :(

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.

Blog Iz moje glave | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |